Cele mai inalte 10 cladiri din lume

User Rating:  / 0
PoorBest 

Pe parcursul primilor 90 de ani ai acestui secol, titlul de cea mai inalta cladire din lume a fost detinut de Statele Unite ale Americii, care au construit mai multe cladiri celebre inalte. Turnul Sears din Chicago, finalizat in 1974, a detinut prestigiosul titlu pentru mai mult de 20 de ani. Cu toate acestea, in 1996, titlul de cea mai inalta cladire din lume i-a revenit Malaeziei, mai exact Turnurilor Gemene Petronas din Kuala Lumpur. Dar au existat o multime de contestatii cu privire la turnul cel mai inalt, Sears sau Petronas.

Pentru a pune capat dezbaterii, Consiliul responsabil pentru Cladiri Inalte si Habitatul Urban, organul oficial care are autoritatea de a stabili care constructie merita titlul de "cea mai inalta cladire din lume", a introdus patru categorii de baza pentru masurarea cladirilor inalte. Consiliul decide pe baza a patru factori, care sunt inaltimea arhitecturala a cladirii, inaltimea celui mai inalt etaj ocupat din cladire, inaltimea in varful acoperisului si inaltimea in varful antenei.

Cea mai inalta cladire din lume - Burj Khalifa din Dubai
Cea mai inalta cladire din lume in prezent este Burj Khalifa din Dubai, Emiratele Arabe Unite. Avand o inaltime uimitoare de 828 de metri, aceasta cladire sparge recordul cladirii anterioare ce a detinut titlul, Taiwan 101. Deschis oficial pe 4 ianuarie 2010, aceasta constructie impresionanta a fost inaugurata printr-o celebrare fabuloasa, un spectacol de lasere si focuri de artificii. Constructia turnului e estimata la 150 de miliarde de dolari.

Constructia acestui zgarie-nori in forma de sageata a inceput in 2004, fiind cunoscut sub numele de Burj Dubai pe durata ridicarii sale. Cu toate acestea, datorita crizei economice mondiale, Dubai-ul s-a prabusit sub greutatea datoriilor sale. Abu Dhabi, orasul vecin Dubaiului cunoscut pentru productia bogata de ulei, a contribuit la salvarea natiunii creditand 10 miliarde dolari pentru a achita datoriile. Astfel, in semn de recunostinta pentru gestul salvator, Dubai a redenumit cladirea Burj Khalifa, dupa numele liderului Abu Dhabi-ului, Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahayan.

Pe langa faptul ca este cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa are, de asemenea, cele mai multe povesti si cel mai inalt etaj ocupat din toate cladirile din lume. A fost construit in forma de "Y", cu trei aripi, pentru a mentine greutatea echilibrata. Cladirea gazduieste primul hotel Armani din lume, la primele etajele. Cuprinde, de asemenea, 900 de rezidente din Dubai, 37 de etaje de spatii de birouri, precum si un restaurant superb si o platforma de observare la etajul 124. Oamenii pot urca pe platforma prin cel mai lung lift din lume, care in doar doua minute parcurge 504 metri.

1. Cel mai inalt zgarie-nori din lume Burj Khalifa din Dubai, Emiratele Arabe Unite, ce are o inaltime uimitoare de aproape 828 de metri si nici mai mult nici mai putin de 160 de etaje.

2. Turnurile Abraj Al Bait din Mecca, un complex hotelier colosal, cunoscut si ca Turnul Mecca Hotel Royal Clock este cel mai mare turn cu ceas din lume, devenind in 2011 a doua cea mai inalta cladire din lume, dupa celebrul Burj Khalifa din Dubai.

3. Zgarie-norul Taipei 101 din Taipei, Taiwan. Numele sau original este Centrul Financiar Taipei, Taipei 101 provenind de la cele 101 etaje ale sale.


4. World Financial Center din Shanghai este un zgarie-nor inalt de 492 de metri, ocupand pozitia a patra printre cele mai inalte cladiri din lume. A fost inaugurat pe 28 august 2008 in Shanghai, China.


 5. Turnurile gemene Petronas din Kuala Lumpur, Malaezia au fiecare 452 de metri si 88 de etaje, ocupand pozitia a cincea in topul celor mai inalte cladiri din lume. Turnurile reprezinta un succes ingineresc colosal, datorat arhitectului César Pelli și echipei sale.

6. Centrul Financiar Greenland din Nanjing, China, are o inaltime de aproape 450 de metri si 66 de etaje.

7. Turnul Sears din Chigago, SUA, cunoscut si ca turnul Willis este cea mai inalta cladire din Chicago si din SUA, si a saptea printre cele mai inalte in lume.

8. Guangzhou West Tower din China sau Centrul International Financiar Guangzhou, un zgarie-nori finalizat in 2010, cu o inaltime de 437,5 metri.

9. Pozitia a noua in clasament e ocupata de Jin Mao Building (sau Turnul Jin Mau) din Shanghai


10. Pe ultimul loc in top 10 cele mai inalte cladiri din lume se afla Two International Finance Center din Hong Kong, cu o inaltime de "doar" 415 metri, reprezentand sediul financiar internațional al Asiei estice.

sursa: Roportal.ro

Contact

Tel: 0720.050.060

Fax: 031.803.7470

office@administrare-cladire.ro

Head Office:

Str. Plt.Ion Nedelcu, nr. 17, sector 3

 

Top25.ro